Tid for en kaffekopp og en god prat? Bli kjent med besøksvenntjenesten.

Det er mange som av ulike grunner ønsker seg noen å dele en kaffekopp med, gå en tur sammen med, eller slå følge til en kafé. Kanskje gjelder dette deg? Da bør du vite at du ikke er alene – og at hjelpen finnes nærmere enn du tror.

I Molde tilbyr Røde Kors besøksvenntjeneste, et tiltak som kobler frivillige med personer som ønsker sosial kontakt. I dag er det rundt 50 aktive besøksvenner og like mange verter – altså de som får besøk. Leder for tjenesten, Ranveig Furu, er selv besøksvenn for tre personer; to som bor på institusjon og én som er hjemmeboende.

– Dette er virkelig en vinn-vinn-situasjon. Jeg får så mye igjen for det selv – det gir meg stor, stor glede å være en del av livene deres. Gleden jeg ser de også har av disse besøkene er rett og slett rørende, sier Ranveig.

Portrettfoto av kvinne som står utendørs. foto. - Klikk for stort bildeRanveig Furu er leder for besøksvenntjenesten i Molde Røde Kors.

Ti år i tjenesten

Ranveig har vært en del av besøksvenntjenesten i ti år. Da hun som barnehagelærer begynte å smake litt på ideen om å bli pensjonist, visste hun at hun ville trenge noe meningsfullt å fylle dagene med.

– Jeg har alltid vært både et organisasjonsmenneske og et omsorgsmenneske, så dette passet meg helt perfekt. Det gikk fint å kombinere med jobb, og etter at jeg ble pensjonist i 2020 fikk jeg enda mer kapasitet til å bidra, forteller hun.

Mann, meld deg!

Akkurat nå er det balanse mellom antall besøksvenner og verter, men behovet er der fortsatt.

– Vi har to mannlige verter på venteliste som spesifikt ønsker seg mannlige besøksvenner. Dessverre har vi altfor få menn i tjenesten. Så menn – dere er sårt ønsket og hjertelig velkomne til å bli med, oppfordrer Ranveig.

Foreløpig finnes tilbudet kun i sentrale deler av Molde, men Ranveig håper det snart kan utvides.

– Vi ønsker oss veldig et tilbud i både indre og ytre deler av kommunen. Men per i dag har vi ingen frivillige i de områdene. Så om du bor der og ønsker å bidra – ta kontakt!

Informasjon om og kontaktinformasjon til Molde Røde Kors

Hvordan bli besøksvenn?

Å bli besøksvenn krever verken helsefaglig bakgrunn eller spesielle forkunnskaper, men du må gjennom et introduksjonskurs på fire timer i regi av Røde Kors. I tillegg signerer du en taushetserklæring og forplikter deg til Røde Kors’ prinsipper om nøytralitet og respekt. Første møte mellom vert og besøksvenn skjer alltid sammen med en representant fra Røde Kors.

Deretter avtaler dere selv hvordan og når dere møtes. Det anbefales et fast tidspunkt, enten én gang i uken eller annenhver uke – minimum to timer annenhver uke.

– Det er viktig å understreke at besøksvenner ikke erstatter hjemmetjeneste eller hjemmesykepleie. Vi håndterer ikke medisiner eller penger, og vi gjør ikke husarbeid. Dette handler kun om sosialt samvær, sier Ranveig.

Les mer om Røde Kors sin besøksvenntjeneste

Trygt og verdig

Noen kan kanskje kjenne på en viss skam knyttet til det å være ensom og kvier seg for å be om en besøksvenn – men det er det ingen grunn til.

– Det kan være en høy terskel for noen å innrømme at man er ensom. Men jeg vil at alle skal vite at dette er trygt, og at du blir møtt med respekt og varme. Vi kommer uten uniform eller merking, så ingen vil kunne se at det er en besøksvenn som kommer, forklarer Ranveig.

Hva om det ikke klaffer?

Selv om de fleste opplever gode og meningsfulle relasjoner, kan det selvfølgelig hende at kjemien ikke stemmer.

– Da forsøker vi å finne en bedre match. Hvis vi har besøksvenner med ledig kapasitet, kan man bytte, sier Ranveig.

Det er ikke mulig å velge vert eller besøksvenn selv, men Røde Kors prøver så langt det lar seg gjøre å ta hensyn til enkelte ønsker, som for eksempel kjønn.

– Som besøksvenn kan du ikke velge bort noen basert på religion, nasjonalitet eller kjønn – det er viktige prinsipper i Røde Kors. Men vi prøver alltid å skape gode og trygge relasjoner, avslutter Ranveig.